Er kan een moment in een mensenleven komen dat je afhankelijk wordt van een hulpmiddel als een traplift. Soms is het tijdelijk, omdat je aan het revalideren bent van een ongeval of een operatie. Wanneer je ouder wordt en het traplopen moeilijker gaat, kan een traplift structureel een oplossing bieden. Zo kun je langer in je eigen vertrouwde huis blijven wonen. Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan dat ook een product als een traplift tweedehands wordt aangeboden. Toch is dat een prima oplossing: een stuk goedkoper en net zo veilig.

Waarom een tweedehands traplift?

Veel trapliften worden maar kort gebruikt. Ze zijn nog prima in orde en kunnen nog jaren mee. Wanneer je een tweedehands traplift koopt, wordt hij helemaal nagekeken door de leverancier. Alle onderdelen van de lift die niet meer perfect in orde zijn worden vervangen. De bekleding wordt meestal vernieuwd en de traplift wordt opnieuw gelakt, zodat hij er weer als nieuw uitziet. Ook de accu wordt standaard vervangen, zodat een goede werking gegarandeerd is. Niet alleen de traplift zelf, ook de rail kan tweedehands gekocht worden. Al met al kan dat tot 50 procent in kosten schelen. Je hoeft niet bang te zijn dat er heel oud materiaal gebruikt wordt: alle trapliften worden maar één keer tweedehands aangeboden. Komen ze daarna weer terug bij de leverancier, dan worden ze alleen nog gebruikt om er de onderdelen af te halen die nog goed zijn.

Tweedehands: net zo betrouwbaar

Niet alleen zijn de tweedehands trapliften nagekeken en opgeknapt, je krijgt ook dezelfde voorwaarden en garantie als bij een nieuwe lift. Normaal is de garantie een jaar, maar sluit je ook een onderhoudscontact af, dan loopt de garantie op tot vijf jaar. Bij een topmerk traplift is dat vergelijkbaar met hoe betrouwbaar een nieuwe lift is. Dat kan dus nooit een reden zijn om geen tweedehands traplift te kopen.

Een tweedehands traplift huren

Soms heb je een traplift maar kort nodig. Je kunt dan beter een traplift huren. Ook dat kan tweedehands. Je betaalt dan een bedrag per maand aan huur. De servicekosten en eventueel onderhoud zijn daar al in inbegrepen. De hoogte van het huurbedrag wordt bepaald door het model traplift en de lengte van de trap. Een goede vuistregel is dat je beter kunt huren dan kopen wanneer je de traplift korter dan anderhalf jaar nodig hebt. Wanneer je twijfelt kun je het best om advies vragen aan je leverancier. Zij hebben de kennis en ervaring om je te ondersteunen bij de keuze.